Ekološka vas Čadrg
Prehod s konvencionalnega na ekološko kmetovanje je bil za Čadrg skoraj samoumeven. Že pred odločitvijo za ekološko kmetovanje je vzreja govedi temeljila na tradicionalnih izkušnjah, kar velja tudi za oskrbo pašnikov in pridelavo krme za živino. Tudi sir in skuto so izdelovali po tradicionalnem postopku. Tako so morali zaradi ekološkega kmetovanja prilagoditi le hleve, ker morajo imeti živali več prostora in svetlobe, sicer pa so glede paše in pridelave krme nadaljevali brez večjih sprememb. Pri prehrani živine uporabljajo dodatke, ki jih dovoljujejo smernice za ekološko kmetovanje, sicer pa vaški pašniki dajejo zelo kakovostno krmo. To se še posebno pozna pri poznopomladanskem siru, izdelanem iz mleka, ki ga krave dajo po najsočnejši zgodnji paši. Pozimi krmijo govedi s travno silažo, ki tvori dobro polovico vse krme, in s senom. Prvo leto po vključitvi v nadzor ekološkega kmetovanja so na tovrstno gospodarjenje prešle tri kmetije od petih, pozneje se jim je pridružila še ena, tako da je Čadrg zdaj po načinu kmetovanja skorajda v celoti ekološka vas. S prehodom na ekološko rejo govedi na osnovi paše in lastne krme s travnikov, in ne na osnovi tuje ali celo uvožene krme, ki ima visok ogljični odtis, so dosegli znižanje izpustov. Ker je zaradi ekološkega kmetijstva in z njim povezane turistične dejavnosti izboljšan dohodek prebivalcev vasi, je kakovost življenja višja, gorsko podeželje pa ostaja ohranjeno. KONTAKT Ekološka kmetija Pri Križarju, Čadrg 21, www.pri-krizarju.si Foto: Gorazd Kutin, TNP GRADIVO IZ PREDSTAVITVE, 13. junij 2012 Uvod v ekološko vas Čadrg (pdf) Gradivo uvodnih predstavitev Marko Pretner, Triglavski narodni park: Razvojna priložnost zelenega turizma v zavarovanih območjih na primeru Čadrg (pdf) Jernej Stritih, Cipra Slovenija: Podnebne spremembe in zeleni turizem v Alpah (pdf) Livija Kovač Konstatinovič, Slovenska turistična organizacija: Slovenija kot zelena destinacija in izzivi turističnega razvoja v Alpah (pdf) DODATNI VIRI Portal Evropske komisije o ekološkem kmetijstvu Portal Evropske komisije o razvoju podeželja Ekološko kmetovanje, Ministrstvo za kmetijstvo in okolje Podeželje, Ministrstvo za kmetijstvo in okolje Koalicija za trajnostni razvoj podeželja Zveza združenj ekoloških kmetov Slovenije Strategije slovenskega turizma, Slovenska turistična organizacija Zeleni turizem – Slovenia Green, Slovenska turistična organizacija
Navodila za komentiranjeVnos novega komentarja: Odgovor na obstoječi komentar:
Pravila komentiranjaSpletno komentiranje je namenjeno sodelovanju pri izmenjavi mnenj, komentiranju dobrih praks, predlogom za izboljšave in ustvarjanju skupnosti za medsebojno izmenjavo znanj in izkušenj. Sodelujoči objavljajo prispevke, ki so povezani z vsebino projekta Slovenija znižuje CO2: dobre prakse. Sodelujoči se lahko za komentiranje prijavite z uporabo svojega Facebook in Twitter računa ali s svojim elektronskim poštnim naslovom. Sodelujoči upoštevajte načela vljudnega in kulturnega razpravljanja ter se izogibajte žaljivemu in jeznemu pisanju, osebnim konfliktom in napadanju. Z objavo komentarja sodelujoči sprejme pravila komentiranja, v skladu s katerimi: - ne bo objavljal vsebin, ki bi spodbujale k spolni, rasni, narodnostni ali verski nestrpnosti ali h kakršnikoli obliki diskriminacije na podlagi osebnih okoliščin posameznikov; - ne bo objavljal vsebin, ki bi kršile ali posegle v osebnostne pravice tretjih oseb; - ne bo objavljal groženj, ne bo se izražal slabšalno, prostaško, poniževalno ali žaljivo; - ne bo objavljal avtorskih del, za katere nima avtorskih pravic, in možnosti komentiranja ne bo uporabil za distribuiranje avtorsko zaščitenih vsebin ali vsebin, ki so v lasti druge pravne ali fizične osebe; - ne bo objavljal oglaševalskih sporočil ali kako drugače izrabljal možnosti komentiranja v komercialne oziroma protipravne namene; - ne bo navajal lažnih ali zavajajočih podatkov; - se ne bo predstavljal oziroma izdajal za kakšno drugo osebo; - ne bo objavljal velikega števila nesmiselnih sporočil/komentarjev v zelo kratkem obdobju. Administrator spletnega mesta si pridružuje pravico izbrisa komentarjev, ki so v nasprotju z namenom in pravili komentiranja, navedenimi zgoraj.
|