co2

Nacionalni program industrijske simbioze (NISP)

logotipnsip.jpg

Nacionalni program industrijske simbioze – (The National Industrial Symbiosis Program - NISP) je brezplačen program poslovnih priložnosti, ki zagotavlja okoljske, socialne in gospodarske koristi.

Program združuje tradicionalno ločene dejavnosti in organizacije iz vseh poslovnih sektorjev z namenom izboljšati učinkovitost porabe virov in spodbuditi trajnostni razvoj prek vzajemne izmenjave materialov, energije, vode in / ali stranskih proizvodov, skupaj s skupno uporabo sredstev, logistike in strokovnega znanja. NISP je nacionalni program, ki se izvaja na regionalni ravni po vsej Veliki Britaniji. V vsaki od 12 regij deluje ekipa, ki tesno sodeluje s podjetji na območju.

NISP ima celo paleto študij primerov, ki dokazujejo, kako je program omogočil eni organizaciji ali podjetju, da je odpadke drugega izrabil kor vir. Izboljšanje učinkovitosti virov ter zmanjševanje količine odpadkov prinašata obojestransko dobičkonosna partnerstva.

Nagrade in priznanja
• primer dobre prakse v »Okvirni direktivi za odpadke«,
• priporočilo Evropske komisije za izvajanje »Pobude za Evropo gospodarno z viri«,
• (2010) nagrada za najboljši projekt zniževanja ogljika »edie.net« - »Environmental Excellence Awards«,
• dobra praksa v poročilu WWF »Worldwide Green Game Changing«.

Pozitivni učinki
Ocenjeno zmanjšanje izpustov je 39 milijonov ton CO2 industrijskih izpustov. 38 milijonov ton surovin je bilo ponovno uporabljenih namesto deponiranih, ustvarjen je bil tudi prihranek 71 milijonov ton industrijskih odpadnih vod.

Zmanjšanje stroškov za 1 milijardo britanskih funtov in 993 milijonov funtov nove prodaje. Ustvarjenih ali obvarovanih je bilo 10.000 delovnih mest. Program tudi spodbuja inovacije.

Nosilec
International Synergies, Birmingham, Velika Britanija

Spletna stran
www.nispnetwork.com
www.international-synergies.com

Kontakt

Stefano Petti, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

GRADIVO IZ PREDSTAVITVE, posvet 17. septembra 2013, Ljubljana

Marija Čebular Zajec, MGRT: Industrijska simbioza v okviru Industrijske politike Slovenije in izhodišč Strategije razvoja Slovenije (pdf)

Stefano Petti, International Synergies: Nacionalni program indsutrijske simbioze (pdf)

Vanes Čanji, Zelena Slovenija: Predstavitev mreže Zelena Slovenija (pdf)

 

info@umanotera.org

Projekt "Slovenija znižuje CO2: dobre prakse" je ena izmed akcij partnerstva na področju komuniciranja evropskih vsebin med Evropsko komisijo, Vlado Republike Slovenije in Evropskim parlamentom.
Projekt izvaja Umanotera, Slovenska fundacija za trajnostni razvoj. Vsebine, objavljene v zvezi s projektom, ne predstavljajo uradnega stališča Evropske komisije ali Vlade Republike Slovenije.

Upravljalec in administrator spletne strani je Umanotera, Slovenska fundacija za trajnostni razvoj.