co2

Celovit energetski koncept lokalne skupnosti Heerlen

minewat-lead01.jpg

Heerlen je Nizozemska lokalna skupnost, v preteklosti so tu živele predvsem rudarske družine zaradi tamkajšnjih rudnikov premoga.
Na področju učinkovite rabe energije in obnovljivih virov energije v kraju so dobra praksa projekti:
• uporaba rudniških vod za ogrevanje in hlajenje stavb v mestnem jedru
• zanimiv in edini sistem na Nizozemskem, s katerim s pomočjo turbine, ki jo poganjajo odpadne vode, proizvajajo električno energijo http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=lDNjYG2Y-Sw
• sistem subvencij, ki jih podeljuje lokalna skupnost za ukrepe URE in OVE
• uporaba sončne energije v javnih stavbah
• projekt »Podnebni ambasadorji«, v katerem sodeluje lokalno prebivalstvo s svojimi aktivnosti na področju URE in OVE s sprotnim spletnim prikazom zmanjšanja izpustov. Dosežki posameznikov se avtomatsko zbirajo in analizirajo na ravni lokalne skupnosti http://www.heerlen.nl/Pub/Duurzaamheid/Klimaatambassade-Heerlen.html, http://www.co2-monitoring.nl/ci/gemeente/heerlen/projectenoverzicht

Pozitivni učinki
Zmanjšanje izpustov zaradi večje energetske učinkovitosti in uporabe obnovljivih virov energije. Zmanjšanje onesnaženja in izčrpavanja naravnih virov, sanacija rudnika.

Možnost za prenos prakse v Slovenijo je velika, predvsem na posameznih ukrepih.

Nosilec
Lokalna skupnost Heerlen, Cauberg-Huygen Raadgevende Ingenieurs BV, Parkweg 22A, 6200 AL, Maastricht, Nizozemska

Spletna stran
www.heerlen.nl

GRADIVO IZ PREDSTAVITVE

Posvet Energetska sanacija: dobre prakse v lokalnih skupnostih, Ljubljana, 12. junij 2013

Sašo Medved, Fakulteta za strojništvo UL: Pomen obnovljivih virov in učinkovite rabe energije na lokalni ravni za zmanjševanje izpustov CO2 (pdf)

Peter Op't Veld: Izkušnje Heerlena pri energetski sanaciji javnih sistemov in gradnji "low-ex sistemov". Prezenacijo lahko naložite na tej povezavi. Če povezava ni več aktivna, to sporočite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .

 

info@umanotera.org

Projekt "Slovenija znižuje CO2: dobre prakse" je ena izmed akcij partnerstva na področju komuniciranja evropskih vsebin med Evropsko komisijo, Vlado Republike Slovenije in Evropskim parlamentom.
Projekt izvaja Umanotera, Slovenska fundacija za trajnostni razvoj. Vsebine, objavljene v zvezi s projektom, ne predstavljajo uradnega stališča Evropske komisije ali Vlade Republike Slovenije.

Upravljalec in administrator spletne strani je Umanotera, Slovenska fundacija za trajnostni razvoj.