co2

Leseni pasivni vrtec Preddvor

vrtec_preddvor.jpg

Leseni pasivni vrtec v Preddvoru, katerega konstrukcija in izdelava temeljita na uporabi lesa in lesnih proizvodov, dokazuje možnost uporabe lesa in lesnih proizvodov za javne objekte. Izdelan je iz predizdelanih elementov in iz ekološko neoporečnih materialov. Ogreva se z biomaso, na strehi ima nameščeno sončno elektrarno. Skupaj z osnovno šolo, ki stoji v neposredni bližini, sta objekta energijsko samooskrbna. Skupna investicija (vključuje tudi rušitev starega vrtca, zemeljska dela, postavitev novega vrtca in ureditev vse zunanje infrastrukture) je znašala 2, 5 milijona evrov (1400 evrov/m2), pri čemer je občina Preddvor po besedah župana Mirana Zadnikarja pridobila nepovratna sredstva Ekosklada in nekaj ugodnih posojil.

Izbira lesa kot glavnega gradbenega materiala pomeni okolju prijazno nizkoogljično gradnjo, nižje stroške vzdrževanja, predvsem pa kakovostnejše bivalne pogoje oziroma bivalno ugodje. Les ne oddaja škodljivih snovi, ne povzroča alergij in skrbi za uravnavanje vlažnosti v prostorih.

Elementi vrtca so bili izdelani v energijsko pozitivnem proizvodnem procesu. Jelovica hiše d.o.o. je prvo slovensko podjetje z energijsko samooskrbo iz obnovljivih virov sonce - voda - biomasa. S postavitvijo nove sončne elektrarne na strehi tovarne v Preddvoru so pridobili trajnostno proizvodnjo lesenih montažnih hiš in objektov. Tako danes iz naravnih obnovljivih virov pridobijo več električne in toplotne energije, kot je porabijo v proizvodnem procesu. Poleg energije, ki jo pridobivajo iz nove sončne elektrarne, del energije pridobijo še iz lastne hidroelektrarne ter iz lesnih ostankov.

Metodologija dela trajnostnega razvoja gradnje Jelovica hiše d.o.o. obsega naslednje ključne dejavnike, ki jih družba upošteva pri razvoju novih objektov: opredelitev materialov; arhitekturna zasnova hiše z upoštevanjem pravilne kombinacije materialov in krajinske orientiranosti; načelo sonaravnega učinkovitega oblikovanja; energijsko varčen in samooskrben proizvodni proces; ekološki način gradnje; preverjanje energijske učinkovitosti hiše; recikliranje - razgradnja hiše (materialov) po prenehanju uporabe; eko logistika; sistem ravnanja z ostanki - izkoriščanje v energijske namene; potrditev rezultatov razvojnih aktivnosti.

Pozitivni učinki

Podatki za vrtec Preddvor: emisija CO2 je 11kg/m2 leto, potrebna toplota za ogrevanje 20 kWh/ m2 leto , razred B1; vrhunski rezultat zrakotesnosti n50 = 0,25 1/h na lesenem objektu (zahtevana vrednost zrakotesnosti za pasivni standard je n50 0,6 1/h).

Vsak kubični meter lesa, ki ga uporabimo kot nadomestilo za drug gradbeni material, zmanjša izpuste CO2 za povprečno 1,1 ton, skupaj z 0,9 ton CO2 skladiščenega v lesu to pomeni, da vsak m3 lesnega izdelka prihrani 2 toni CO2. Les je trajen gradbeni material in ob normalnem vzdrževanju je življenjska doba objekta iz okvirne lesene konstrukcije zelo visoka.

Učinkovita raba naravnih virov naj bi imela tudi spodbudni učinek na oživitev gradbenega sektorja in s tem dvig deleža zelenih investicij in potrošnje, ki prinašajo : nova zelena delovna mesta, finančne prihranke, manjšo porabo virov in nižje izpuste. Leseni vrtec je dokaz možnosti uporabe lesa tudi za vzgojno varstvene objekte, s čimer so postavljena temeljna izhodišča za pozitivne spremembe v zavedanju možnosti za tovrstno uporabo lesa, v širšem evropskem prostoru in sledenju ciljem EU o pozitivnih vplivih na okolje.

Nosilec
Jelovica hiše d.o.o. , Hrib 1, 4205 Preddvor

Kontakt
Jana Košir, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. , 04 51 13 284

Spletna stran
www.jelovica.si

GRADIVO IZ PREDSTAVITVE, 24. APRIL 2013

Ferdinand Žefran, vodja proizvodnje v Jelovica Hiše d.o.o. in Ivan Grašič, vodja razvoja v Jelovica Hiše d.o.o.: Kako je nastajal leseni pasivni vrtec v Preddvoru

DODATNI VIRI

Slovenska gozdno-lesna tehnološka platforma: www.sgltp.net

Evropska gozdno-lesna tehnološka platforma: www.forestplatform.org

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije: www.kgzs.si/gv/gozd

Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani, Oddelek za lesarstvo: http://les.bf.uni-lj.si/domov/

Prireditev Čar lesa: www.carlesa.si

Center predelave lesa HIZ Zeltweg: www.hiz.at

Štajerska lesna mreža: www.holzcluster-steiermark.at

Avstrijska gozdno lesna zbornica ProHolz: www.proholz.at

Projekt za spodbujanje raba lesa Stolz auf Holz: www.heiferthaus.at/stolz-auf-holz 

 

info@umanotera.org

Projekt "Slovenija znižuje CO2: dobre prakse" je ena izmed akcij partnerstva na področju komuniciranja evropskih vsebin med Evropsko komisijo, Vlado Republike Slovenije in Evropskim parlamentom.
Projekt izvaja Umanotera, Slovenska fundacija za trajnostni razvoj. Vsebine, objavljene v zvezi s projektom, ne predstavljajo uradnega stališča Evropske komisije ali Vlade Republike Slovenije.

Upravljalec in administrator spletne strani je Umanotera, Slovenska fundacija za trajnostni razvoj.