Center predelave lesa HIZ ZeltwegTipičen primer trajnostnega razvoja podeželja v Avstriji predstavljajo t. i. Centri predelave lesa - Holzinnovationszentri (HIZ). Samo na Štajerskem jih je okoli 30. Da bi ohranili in pospešili razvoj gozdno-predelovalnih podjetij v regiji je deset občin (Zeltweg, Judenburg, Amering, Eppenstein, Obdach, Weißkirchen, St. Wolfgang, Reisstraße, Maria Buch-Feistritz und St. Anna a. Lavantegg) skupaj z zasebnimi partnerji (podjetja, banke) leta 2001 ustanovilo Center predelave lesa v Zeltwegu. Center zagotavlja strokovno podporo za projekte, povezane z obdelavo in predelavo lesa. Ponuja vso potrebno infrastrukturo za sodobno proizvodnjo ter za visokotehnološka raziskovalna in razvojna prizadevanja. Cilj centra je podpreti sinergije med raziskavami, tehnologijo, proizvodnjo in gospodarstvom ter izkoristiti priložnosti, ki jih ponuja trg predelave lesa. V centru poteka celovita predelava lesa: od poseka v gozdu, primarne predelave (razrez), proizvodnje lepljencev, oblikovanja, do končnih izdelkov. Ostanke predelave in odslužene lesne izdelke porabijo v energetske namene. V centru poteka tudi proizvodnja lesno-obdelovalnih strojev in orodij ter okovja. Centri za predelavo lesa prispevajo k zmanjšanju izpustov CO2, saj lesni izdelki v desetletjih uporabe skladiščijo CO2. V primerjavi z betonom, jeklom, plastiko, opeko in aluminijem les nastaja s pomočjo sončne energije v procesu fotosinteze in pri tem veže CO2. V času uporabe lesnih izdelkov se skladiščenje CO2 še podaljša, zato so lesni izdelki najbolj učinkovit ponor ogljika. Obdelava lesa in izdelava izdelkov pa je v primerjavi z drugimi materiali energetsko bistveno manj potratna. Foto: HIZ Zeltweg KONTAKT: Holzinnovationszentrum GmbH GRADIVO IZ PREDSTAVITVE, 20. marec 2012 dr. Franc Pohleven, Oddelek za lesarstvo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani: Znižanje izpustov dosežemo z rabo lesa za objekte in izdelke Višnja Jurnjak, HIZ Zeltweg: Predstavitev štajerske lesne mreže (Steirischen Holznetzwerk) Jorg Koppelhuber, HIZ Zeltweg: Predstavitev HIZ Zeltweg DODATNI VIRI Slovenska gozdno-lesna tehnološka platforma Evropska gozdno-lesna tehnološka platforma Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani, Oddelek za lesarstvo Prireditev Čar lesa
Navodila za komentiranjeVnos novega komentarja: Odgovor na obstoječi komentar:
Pravila komentiranjaSpletno komentiranje je namenjeno sodelovanju pri izmenjavi mnenj, komentiranju dobrih praks, predlogom za izboljšave in ustvarjanju skupnosti za medsebojno izmenjavo znanj in izkušenj. Sodelujoči objavljajo prispevke, ki so povezani z vsebino projekta Slovenija znižuje CO2: dobre prakse. Sodelujoči se lahko za komentiranje prijavite z uporabo svojega Facebook in Twitter računa ali s svojim elektronskim poštnim naslovom. Sodelujoči upoštevajte načela vljudnega in kulturnega razpravljanja ter se izogibajte žaljivemu in jeznemu pisanju, osebnim konfliktom in napadanju. Z objavo komentarja sodelujoči sprejme pravila komentiranja, v skladu s katerimi: - ne bo objavljal vsebin, ki bi spodbujale k spolni, rasni, narodnostni ali verski nestrpnosti ali h kakršnikoli obliki diskriminacije na podlagi osebnih okoliščin posameznikov; - ne bo objavljal vsebin, ki bi kršile ali posegle v osebnostne pravice tretjih oseb; - ne bo objavljal groženj, ne bo se izražal slabšalno, prostaško, poniževalno ali žaljivo; - ne bo objavljal avtorskih del, za katere nima avtorskih pravic, in možnosti komentiranja ne bo uporabil za distribuiranje avtorsko zaščitenih vsebin ali vsebin, ki so v lasti druge pravne ali fizične osebe; - ne bo objavljal oglaševalskih sporočil ali kako drugače izrabljal možnosti komentiranja v komercialne oziroma protipravne namene; - ne bo navajal lažnih ali zavajajočih podatkov; - se ne bo predstavljal oziroma izdajal za kakšno drugo osebo; - ne bo objavljal velikega števila nesmiselnih sporočil/komentarjev v zelo kratkem obdobju. Administrator spletnega mesta si pridružuje pravico izbrisa komentarjev, ki so v nasprotju z namenom in pravili komentiranja, navedenimi zgoraj.
|