co2
Arhiv novic

Slovenija znižuje CO2 z zelenimi delovnimi mesti

Projekt Slovenija znižuje CO2 - Dobre prakse se je uspešno zaključil, a začel se je drug, soroden. Vabimo vas k spremljanju projekta Spodbujamo zelena delovna mesta, ki nadaljuje partnerstvo na področju komuniciranja evropskih vsebin med Evropsko komisijo, Vlado Republike Slovenije in Evropskim parlamentom, do decembra 2014 pa ga izvaja Umanotera. Več na tej spletni povezavi.

 


 

 

Priporočila in katalog dobrih praks 2013 so tu!

Projekt Slovenija znižuje CO2 - Dobre prakse je skorajda že za nami, in kot ena od zadnjih akvitnosti je bila priprava kataloga in priporočil letošnjih dobrih praks. Ogledate si jih lahko na ustreznih spletnih povezavah, pa tudi znotraj zavihka dokumenti, kjer sicer najdete vse pretekle informacije o projektu.


 

 

Zaključni dogodek projekta Slovenija znižuje CO2 - Dobre prakse

V zadnjih dveh letih smo s projektom Slovenija znižuje CO2 - Dobre prakse ugotovili, da lahko Slovenija najde priložnost za dolgoroči izhod iz krize s spodbujanjem trajnostnega gospodarstva, ki konkurenčnost gradi na energetski in snovni učinkovitosti. To ji posredno narekuje tudi peto poročilo Mednarodnega odbora za podnebne spremembe (IPCC). Bomo znali ugotovitve preteklosti spreobrniti v rešitve prihodnosti?

Vabimo vas na zaključni dogodek projekta Slovenija znižuje CO2 - Dobre prakse in posvet v torek, 26. novembra 2013, ob 10. uri v Državnem svetu, kjer bodo odgovore na vprašanje iskali predstavniki ministrstev, nevladnih organizacij in podnebni strokovnjaki. Več v vabilu, prijavnico na dogodek pa najdete na tem naslovu.

 


 

 

Slovenija gradi vetrnice: Predstavitev in ogled vetrnice v Dolenji vasi in na Razdrtem

Postojna, Dolenja vas, 19. september - Čeprav Slovenija primerjalno nima optimalnih pogojev za izkoriščanje vetrne energije, pa je v nekaterih območjih veter dragocen sestavni del mešanice obnovljivih virov. Udeleženci strokovne ekskurzije so si ogledali vetrnico v Dolenji vasi pri Senožečah in spoznali načrte za gradnjo vetrnice na Razdrtem; obe vetrnici prinašata izkušnje glede umeščanja energetskih naprav v prostor in sodelovanje akterjev v tem procesu. Na posvetu so govorci in udeleženci izpostavili, da možnosti za prenos prakse oz. nadaljnjo postavitev vetrnic v Sloveniji so, a so omejene na področja z dovolj velikim potencialom vetra, ki niso občutljiva z vidika ogrožanja narave. Več o ekskurziji pa na tej povezavi.

 


 

 

Nacionalni program industrijske simbioze (NISP)

Ljubljana, 17. september –  Slovenska država je v procesu sprejemanja odločilnih strateških usmeritev za obdobje do leta 2020: v pripravi je Strategija razvoja Slovenije in operativni programi za črpanje strukturnih skladov EU. V te dokumente bi moral biti vključen tudi program spodbujanja industrijske simbioze, ki bi prispeval k boljši snovni in energetski učinkovitosti slovenskega gospodarstva, povečal njegovo konkurenčnost ter zmanjšal uvozno surovinsko odvisnost in ranljivost na gibanja svetovnih cen. Zanimiv model za podporo prehodu gospodarstva v bolj trajnostne vzorce je britanski Nacionalni program industrijske simbioze NISP, ki je bil predstavljen na strokovnem posvetu v Ljubljani.

Nacionalni program industrijske simbioze (National Industrial Symbiosis Programme NISP) je program poslovnih priložnosti, ki zagotavlja okoljske, socialne in gospodarske koristi. Podjetja in organizacije v mreži NISP so med letoma 2005 in 2011 dosegli prihranke v višini ene milijarde funtov in zmanjšala industrijske izpuste CO2 za 39 milijonov ton. Več.


 

 

Predstavitev Prometne strategije občine Ljutomer
Ogled inovativnih praks trajnostne mobilnosti v Gradcu

Gradec, 13. september –  Mobilnost je zaradi velikega deleža emisij in vpliva na zdravje eno ključnih področij, na katerih EU zmanjšuje vplive z ukrepi trajnostne mobilnosti. Sodobnim trendom trajnostnega načrtovanja mobilnosti s posameznimi ukrepi  nekatere slovenske občine že sledijo, inspirativne dobre prakse pa najdemo tudi v naši neposredni soseščini. Slovensko – prometno strategijo občine Ljutomer – in tujo dobro prakso – inovativne prakse trajnostne mobilnosti v Gradcu – so  spoznali udeleženci strokovne predstavitve, ki je potekala v Gradcu. 


 

 

Celostne rešitve na dolenjskih ekoloških kmetijah
Predstavitev in ogled, 10. september 2013

20. avgust - Ekološka kmetija Černelič je živinorejsko-zelenjadarska kmetija s tržno pridelavo zelenjave in jagod, deloma v plastenjakih z ogrevanjem s pomočjo toplotne črpalke. Ekološka kmetija Kastelic je z uspešno pridobitvijo sredstev EU za razvoj podeželja s preusmeritvijo v ekološko kmetovanje začela samo s sadjem, sledila je preusmeritev celotne kmetije v ekološko pridelavo.

Predstavitev kmetij bo 10. septembra 2013, podrobnosti v vabilu s programom. Prijava je obvezna, prijavite se lahko tukaj.


 

Evropska sredstva za izgradnjo t.i. "park and ride" parkirišč

19. julij - Ministrstvo za infrastrukturo in prostor je  objavilo 8 milijonov evrov vredni javni razpis »Parkiraj in pelji se« za izgradnjo t.i. »park and ride« parkirišč. Sredstva prispeva Evropska unija iz Kohezijskega sklada. Razpis bo odprt do porabe sredstev, prvi rok za oddajo vlog je 6. september 2013.

Namen razpisa, ki je namenjen občinam, je v prvi vrsti vzpostavitev učinkovitega sistema javnega potniškega prometa in spodbujanje njegove uporabe tudi z izgradnjo območij parkiraj in pelji se na prestopnih točkah osebni avto - javni prevoz. Več.


 

Jeseni konferenca o kolesarjenju

12. julij - V Ljubljani bo 15. in 16. oktobra 2013 v okviru projekta Mobile2020 (www.mobile2020.eu) potekala mednarodna konferenca Cycling in Central and Eastern Cities. Konferenca je namenjena predstavnikom občin in tistim, ki so v občinskih upravah odgovorni za prostorsko in prometno načrtovanje ter spodbujanje trajnostne mobilnosti, prav tako pa tudi prometnih strokovnjakom in kolesarskim aktivistom. Več.

 


 

 

 

Dobre prakse tudi v kratkih filmih

9. julij - Pripravili smo prve štiri kratke filme s predstavitvijo dobrih praks Korenika, leseni vrtec Preddvor, poslovno skladiščni objekt Eko produkt in uporaba službenih koles ljubljanskih redarjev. Filmčke si lahko ogledate tukaj, delite jih naprej!


 


Stran 1 od 3

info@umanotera.org

Projekt "Slovenija znižuje CO2: dobre prakse" je ena izmed akcij partnerstva na področju komuniciranja evropskih vsebin med Evropsko komisijo, Vlado Republike Slovenije in Evropskim parlamentom.
Projekt izvaja Umanotera, Slovenska fundacija za trajnostni razvoj. Vsebine, objavljene v zvezi s projektom, ne predstavljajo uradnega stališča Evropske komisije ali Vlade Republike Slovenije.

Upravljalec in administrator spletne strani je Umanotera, Slovenska fundacija za trajnostni razvoj.